Diskbråck - symptom, orsak och behandling.

Vad är ett diskbråck?

Vår ryggrad är uppbyggd av flera kotor. Mellan dessa kotor sitter det mjuka brosk-kuddar som kallas för diskar. Dessa diskar har framförallt en stötdämpande funktion, men bidrar även till stabilitet, möjliggör rörelse mellan kotorna samt skapar utrymme så att våra nervrötter får plats där de smiter ut från ryggmärgen intill ryggradens kotor.

Ibland kan dessa diskar skadas och bukta ut mellan kotorna. Det kallas för diskbråck. Disken spricker och går sönder och detta kan tyvärr ibland orsaka tydliga symptom.

teoretisk bild som illustrerar vad ett diskbråck är

Vad är orsaken till diskbråck?

Skadorna kan uppstå på grund av degenerativa förändringar eller så kallade åldersförändringar. Även mekanisk överbelastning så som exempelvis upprepade lyft och rotationer kan orsaka skada.Det vanligaste området att få diskbråck i är ländryggen. Men det kan även ske i bröstryggen och nacken. Skademekanismen är varierande. Många gånger har man nött fram orsaken över tid. Disken är som mest sårbar vid rörelser som rotationer, lyft och att böja sig framåt. Så snöskottning och byte av däck på bilen kan därför vara vanliga utlösande situationer.

 

Exempel på riskfaktorer:
– Ärftlighet
– Hög fysisk belastning
– Låg fysisk aktivitet
– Övervikt
– Rökning

Symtom på diskbråck

Hur mycket smärta som uppstår varierar. Det beror på hur stort diskbråcket är och vart det sitter. Ett mindre diskbråck ger ibland bara lokal värk i ryggen. Ett större diskbråck kan ibland trycka/skada en nerv och då orsaka utstrålande smärta. Sker detta i ländryggen så blir Ischias nerven irriterad och man får jobbig smärta som strålar ner i benet. Även domningar och svaghet i ben eller fot är tecken på ischias. Får man ett diskbråck i nacken med nervpåverkan så strålar det ut i ena armen istället.

Naprapatens roll vid diskbråck
Till att börja med så utreder en naprapat med hjälp av olika kliniska tester om det är ett diskbråck, vart det i så fall sitter och om det rör sig om någon nervpåverkan. Med en naprapatbehandling vill man minska smärtan genom att få igång funktionen i ryggraden igen. Mycket av den behandlingen sker på andra ställen i ryggen än där själva diskbråcket sitter. Detta för att minska belastningen mot den skadade disken som i så fall minskar trycket på nerven.

Prognos:
Ofta har diskbråck en god prognos. Kroppen tar hand om den skadade disken och man kan uppleva förbättringar inom ett par veckor och förhoppningsvis helt besvärsfri inom ytterligare några veckor. Chansen till snabbare återhämtning och läkning ökar om du tar hjälp av naprapat med behandling och tips på övningar.

Ibland då inte behandling, rehab och tid räcker till kan en operation behövas. Men detta är inte första steget utan blir ett nästa steg då inte konservativ behandling har lyckats. En ortoped tar isåfall beslut baserat på röntgensvar, patientens symtom och historik. Dock kan akut operation vara nödvändig ifall diskbråcket påverkar själva ryggmärgen.

Sök akut hjälp ifall du:

– Har svårt att kontrollera urin och avföring.
– Eller om du har nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganet.

Vad kan jag göra själv vid diskbråck?

Utöver hjälp med behandling kan du försöka röra på dig och vara aktiv så gott du kan utan att förvärra dina symtom. Framförallt ska du inte provocera fram utstrålande smärta eller domningar. Undvik att sitta ned för mycket om det smärtar, även tunga lyft bör undvikas. Smärtstillande kan hjälpa dig att hålla igång vardagen.

2 tips på övningar:

– Ligg på rygg och lägg dina ben med 90 grader böjda höfter och knän på en stol för att kunna slappna av i ryggen.

– Ligg på mage med armarna i golvet. Lyft överkroppen genom att du klättrar med armarna mot golvet så att du får en bakåtböjning av ryggen. Håll en stund i övre läget om det känns bra och upprepa sedan.

Du kan läsa mer om diskbråck hos 1177 här.

5 års utbildning vid Naprapathögskolan i Stockholm. Fördjupad inom manipulationsteknik, rörelseanalys och behandlingsstrategier. Lars-Ivar är grundaren till Rygg- och ledkliniken.

Han har bakgrund som längdskidåkare men kan även kalla sig cyklist och löpare. Att förbättra sig på VasaloppetVätternrundan och Lidingöloppet är ständigt återkommande mål. Lars-Ivar är medlem i Svenska Naprapatförbundet.

Vi finns här med erfarna naprapater för att hjälpa behandla diskbråck och smärta. Boka en tid på någon av våra naprapatkliniker i Kungälv, Göteborg, Kungsbacka eller Varberg.

Boka tid online


Hos Rygg och Ledkliniken kan du enkelt se tillgängliga tider och boka behandling online

Boka tid