Hur blir man av med sin nackspärr?

Nackspärr kännetecknas som regel av ensidig smärta och svårigheter att röra huvudet. Besvären kan uppstå vid häftiga huvudrörelser eller ett slag mot nacken eller huvudet. Du kan även vakna med nackspärr om du har legat i en obekväm ställning. Nackspärr är en ofrivillig sammandragning av musklerna och upplevs ofta som en lokal kramp i nacken. Detta gör att nacken känns smärtsam och stel med svårighet att röra huvudet åt ett eller flera håll. Nackspärr är en ofarlig åkomma och kan drabba vem som helst.

Symtom vid nackspärr

5 tecken på nackspärr är att du:

 1. Har ont i nacken
 2. Är stel i nacken
 3. Kramper i nackmusklerna
 4. Har svårt att röra huvudet, oftast svårare åt ena hållet
 5. Får svår smärta när du försöker vrida huvudet
brunhårig tjej håller hand mot smärtsamt område i nacken

Vad kan man göra mot nackspärr själv?

För att lindra symtomen av nackspärr så kan värme minska värken och kännas skönt. Du kan lägga en värmedyna eller en vetekudde som värms upp i mikron runt nacken eller ta en varm dusch. Rörelse och träning utan smärta är bra vid nackspärr då blodcirkulationen ökar och läkningen snabbas på. Stretch av rygg och bröstmuskulatur är även bra vid nackspärr, då det ökar cirkulationen i området. Det finns även receptfria läkemedel som kan lindra smärtan.

Behandling av nackspärr

För att snabbt få bort smärtan som infinner sig vid nackspärr bör du söka upp en lämplig naprapat, osteopat, kiropraktor eller en fysioterapeut.

Tips! Terapeuterna på Rygg och Ledkliniken.
De kan ge manuell behandling och även ge förslag på övningar för nacken. Den manuella behandlingen kan exempelvis bestå av massage, ledjustering, mobilisering och dry-needling.

Akut vård

Sök vård genast om du har något av följande i kombination med nackspärr:

 • Feber och sjukdomskänsla
 • Svaghet och domningar i en arm eller hand
 • Svårt att böja huvudet framåt
 • Intensiv huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Mycket ont i nacken