Vad är ischias?
Ischiasnerven är kroppens största nerv och går hela vägen från nedre delen av ryggen, genom bäckenet till baksidan av låret och underbenet och ut i tårna.
Patienten beskriver ofta ischias som att det strålar ner i benet. Den vanligaste orsaken till att ischiasnerven blir påverkad är ett diskbråck eller en diskbuktning.

Är det vanligt med ischias?
Hur vanligt det är med ischias varierar mellan olika studier. Detta beror just på att definitionen av ischias skiljer sig. Allt från att 3,7% till 43% upplever ischias någon gång under livet.

man som håller hand för ländrygg med röd dunkande smärta och ischias symtom

Orsaker till ischias

Ischias kan uppstå till följd av ett flertal bakomliggande faktorer, exempel på detta är:

 • Dålig hållning
 • Fel skor
 • Att lyfta fel
 • Att sitta för mycket eller på fel sätt
 • En gammal knä- eller fotskada
 • Foglossning hos gravida, som kan leda till att ischiasnerven kommer i kläm
 • Vissa ledsjukdomar som till exempel reumatism eller osteoporos/benskörhet
 • Normala åldersförändringar i kotor, brosk, skelett och leder

Tecken på ischias

Ischias visar sig som en skarp, brännande eller elektrisk smärta. Tecken på att nerven är påverkad är känselbortfall, förändrade reflexer eller minskad styrka i benet. Smärtan kan öka genom att man drar i nerven -vilket man till exempel gör då man tar ett längre gångsteg eller då man lutar sig framåt med överkroppen.

Behandling vid ischias

När man har ischias kan det vara betydelsefullt att få hjälp så tidigt som möjligt. En naprapat och en osteopat kan hjälpa till med att ställa rätt diagnos och därefter ge en passande behandling.  För att kunna avgöra vilka strukturer som är involverade undersöks området och olika tester utförs. Det är grundläggande att ta reda på anledningen till smärtan man upplever, om det beror på att ischiasnerven är irriterad eller om annan struktur ger upphov till besväret.  Det finns flera olika typer av behandling. Vilken behandling som utförs beror på orsaken. Vid ischias är de vanligaste typerna av behandling följande:

Vid nervpåverkan

 • Behandling av omkringliggande strukturer för att avlasta det påverkade området.
 • Rehabiliteringsträning för att möjliggöra mer rörelse och avlastning. Oftast försöker man hitta specifika positioner som avlastar smärtan.

Vid refererad smärta

 • Behandling direkt i området för att avlasta strukturen som blivit irriterad.
 • Rehabiliteringsträning ges för att påverka området. Detta kan vara vanlig cirkulations träning, men också mer specifika övningar för att direkt påverka till exempel musklerna som ger upphov till den strålande smärtan.
naprapat hjälper patient med ischias ryggsmärta

Hur lång tid tar det innan ischias går över?

De allra flesta som har ischias blir hjälpta av behandling från Naprapat eller Osteopat. Behandling brukar innefatta ledmobilisering, nervmobilisering och rehabiliterande träning. Vid strålande smärta från muskler och ledirritation brukar förbättring ses relativt snabbt. Om det är diskens material som irriterar nerven tar det däremot betydligt längre tid. Prognosen är generellt god och de flesta förbättras inom 2-4 veckor. I vissa fall kan det bli aktuellt att genomgå en operation för att bli av med besvären.

Akut vård

Man bör söka akut vård om man får svår smärta i ryggen och:

– svårt att kissa eller sköta avföringen

– tappar känseln i underlivet och runt ändtarmen

Falsk Ischias

Vid falsk ischias är inte ischiasnerven involverad, problemet är istället oftast en överbelastning av ryggraden, bäckenmuskulaturen eller bäckenlederna, till exempel på grund av olika långa ben, nedsjunkna fotvalv, felaktiga skor, eller ovana och tunga rörelser.  Tecken på att det inte är äkta Ischias problematik är att symptomen vid falsk ischias är lindrigare. Smärtan är inte lika svår och sträcker sig sällan nedanför knäna. Känselbortfall förekommer inte heller.

Boka Tid

Rygg och ledkliniken erbjuder erfarna Naprapater och Osteopater med mottagningar i Kungälv, Göteborg, Kungsbacka och Varberg. Varmt välkommen att boka ditt besök hos oss. 

rygg och ledkliniken personal naprapater osteopater västkusten