Spänningshuvudvärk är den vanligaste huvudvärksformen som vi på Rygg och Ledkliniken möter. Karakteristisk är en pulserande/molande smärta bakom ögonen, pannan, bakhuvudet och ibland som ett band runt huvudet.

Spänningshuvudvärk triggas ofta av stress, vid stress drar vi gärna upp våran axlar och fastnar i ett statiskt läge med axlar upp mot öronen.

Det är inte bara stress som kan ge huvudvärk, några andra vanliga orsakar till huvudvärk är:

  • Brist på vila och sömn.
  • Vätskebrist.
  • Kaffeabstinens.
  • Synbesvär.
  • Dålig ergonomi och hållning.
  • Läkemedel.
  • Muskelknutor eller triggerpunkter.
  • Högt blodtryck.

Boka Tid

Hur mycket sömn bör man få per dag?

Vi har alla haft längre perioder då sömnen inte har varit optimal. Det kan vara arbetsrelaterad, ändrad familjesituation eller psykiska faktorer. Långvariga perioder med brist på vila och sömn resulterar ofta i huvudvärk, lätt irritation och svårt att fokusera. Rekommenderad sömn per natt är minst 6 timmar, men man ska också veta att för mycket sömn kan ge huvudvärk.

Hur mycket vatten ska jag dricka?

Vätskebrist, många får i sig för lite vatten under en dag, startar gärna dagen med en stor kopp kaffe eller te som är vätskedrivande. Minst 2 liter vatten under en dag är att rekommenderad, och vid fysisk aktivitet minst 0,5 liter/timme.

illustration av tre kvinnor där en har ont i huvudet, en dricker vatten och en är glad

Vad är kaffeabstinens?

Dricker du förmycket kaffe kan det ge dig kaffeabstinens. Kommer du på att du inte har druckit något kaffe på morgonen, då kommer huvudvärken efter lunch. Direkt du får en kopp kaffe försvinner huvudvärken. Om detta sker bör man minska på sitt intag av kaffe, kaffe innehåller koffein som påverkar din vakenhetsgrad och kan leda till minskad sömn.

Synbesvär

Båda barn och vuxna kan få spänningshuvudvärk till följd av synbesvär.

När kollade du din syn senast?

En fråga vi alltid ställer till patienter som kommer in med huvudvärk. En optiker rekommenderar en synkontroll varje till vartannat år för dom med glasögon, och vi skickar våra kunder ofta till kontroll om vi misstänker en försämrad syn.

Barn som har svårt att läsa och klagar på ont i huvudet bör man ta till en optiker.

Varför är min ergonomi och hållning så viktig?

Har du ett stillasittande jobb utan höj och sänkbart skrivbord, du jobbar kanske i ett öppet landskap med ny kontorsstol varje dag, eller har ett fysiskt arbete som kräver tunga otympliga lyft kan detta vara orsaken till att din huvudvärk kommer under ett arbetspass. God ergonomi minskar belastning på muskulatur som gör att du slappnar mer av.

Kolla om dit företag om ni kan ta in en ergonom som kan hjälpa till med att underlätta er arbetssituation.

Kan man få huvudvärk av läkemedel?

Svar på frågan är tyvärr JA. Läkemedel har ofta huvudvärk som en biverkning, och tar man smärtstillande som Treo till exempel över en längre tid kan det inte bara ge en abstinens på medicinen men också ge huvudvärk.

Tar du smärtstillande över en längre tid för huvudvärk skulle vi rekommendera kontakt med en naprapat, osteopat eller en kiropraktorför en undersökning, ofta finns det en bakomliggande faktor till varför du får huvudvärk.

Vad är en muskelknuta och en triggerpunkt?

Kärt barn har många namn, muskelknutor eller triggerpunkter är en av dom vanligaste orsakerna till spänningshuvudvärk.

En muskel behöver stimuli av fysisk aktivitet så det blir en god cirkulation i muskeln och lättare för slaggstoff att transporteras bort. Alla muskler består av tunna muskelfiber och får inte muskeln rätt stimuli eller för mycket statisk belastning så fastnar fibrerna i varandra och vi bildar en knut i muskeln.

Många har säkert känt att en muskel kan vara mer öm på vissa ställen.

De vanligaste musklerna som ger spänningshuvudvärk är nack-, hals-, axel- och  käckmusklarur.

Symptom vid högt blodtryck

Många som har för högt blodtryck känner ingenting alls, men ibland kan du få lätt huvudvärk och känna dig trött. Vid stress och tungt fysiskt arbete kan huvudvärken öka. Därför kollar vi alltid blodtrycket på våra patienter om dom kommer in för huvudvärk.

Behandling av spänningshuvudvärk hos en naprapat eller en osteopat.

Att lyssna till hur dina besvär upplevas är en viktig del i att hitta rätt diagnos. Vart huvudvärken sitter ger oss en indikation på vilka muskler eller leder vi ska titta extra noga på.

Därefter görs en grundlig undersökning med rörelseanalys, neurologiska och ortopediska tester för att hitta vart problemet kommer ifrån.

Vi arbetar sedan ofta med bröstryggen, nackens leder och axlar i form av massage, triggerpunktbehandling, mobilisering och justering av leder.

naprapat lars-ivar på rygg och led kliniken i centrala göteborg hjälper patient med huvudvärk

Boka tid online


Hos Rygg och Ledkliniken kan du enkelt se tillgängliga tider och boka behandling online

Boka tid