Vad är hälsporre?

Hälsporre är en av de vanligaste orsakerna till att smärta uppstår under hälen. Under vår fot sitter en bred och kraftig sena (plantar fascian) som är en viktig stötdämpare för fotens funktion. Om belastningen på denna sena blir för stor under en tid så kan det bli ett drag/slitage mot senans infäste på främre delen av hälbenet med smärta som följd. Ibland bildas en utväxt på hälbenet som på röntgen liknar en sporre, och därför kallas det hälsporre. Men smärta under hälen kan också vara Plantar facit, dvs inflammation/skador i senan och dess infäste. Men för enkelhetens skull så kallas det ofta för hälsporre och det gör vi också i denna text.

Vilka symtom är vanliga vid hälsporre?

Smärta under belastning och morgonstelhet är typiska symtom. Smärtan sitter under främre delen av hälens insida. När foten belastas efter vila eller en natts sömn töjs den mer stela plantarfascian ut och smärta uppstår. Men efter att ha rört på sig en stund så mjuknar senan och då kan smärtan avta. Men fortsätter man att belasta för mycket och för länge så kommer smärtan åter igen.

Vad kan orsaka hälsporre?

Orsakerna kan såklart vara många och varierande. Men nedsjunkna fotvalv, för hård och enformig belastning, felaktiga skor, sämre rörelseförmåga i fotens leder, svag och stel rygg är alla vanliga orsaker som kan belasta senan för mycket. Hos långdistanslöpare ser vi ofta denna skada då dom lätt överbelastar både hålfot och vadmuskler.

Man kan se hälsporre som resultatet av en tids felaktig belastning av foten och dess fotvalv. Små skador uppstår i plantar fascian och detta leder till smärta. Över tid försöker kroppen laga dessa skador genom att lagra in kalk i fästet på hälbenet. Så bildas en hälsporre som alltså skulle kunnat undvikas om man sökt hjälp och gjort förändringar i tid.

Hur kan vi behandla hälsporre?

Tveka inte att boka tid hos oss på Rygg och ledkliniken om du har en smärta under hälen vid belastning.
Vi naprapater kan hjälpa dig att utreda varför vi tror att detta tillstånd har uppstått, behandla och hjälpa till med åtgärder framåt.
När vi behandlar hälsporre så jobbar vi med att få igång fotens normala rörelser igen genom olika typer av ledbehandling. Vi tittar även på hur rygg och bäcken rör sig vilket kan påverka fotens belastningsmönster. Även stötvåg, tejpning av foten, tips på hjälpmedel och rehabövningar är viktiga faktorer som vi jobbar med.
Läs mer om hur du kan rehabilitera din hälsporre.

5 års utbildning vid Naprapathögskolan i Stockholm. Fördjupad inom manipulationsteknik, rörelseanalys och behandlingsstrategier. Lars-Ivar är grundaren till Rygg- och ledkliniken.

Han har bakgrund som längdskidåkare men kan även kalla sig cyklist och löpare. Att förbättra sig på VasaloppetVätternrundan och Lidingöloppet är ständigt återkommande mål. Lars-Ivar är medlem i Svenska Naprapatförbundet.