Ryggskott, även kallat lumbago, är en plötslig och intensiv smärta i nedre delen av ryggen. Den kan uppstå av olika orsaker, till exempel felbelastning, lyft med fel teknik eller slitage i leder och muskler. 

Symtomen på ryggskott kan variera, men inkluderar ofta smärta, stelhet, muskelsvaghet och svårigheter att röra sig.

 

Hur känns ryggskott?
Ett ryggskott är alltså när det krampar och hugger i ryggen och är smärtsamt, men sällan farligt. Dock upplevs ofta dessa besvär att det blir svårt att fungera normalt i vardagen. Vid ryggskott finns det enkla övningar, behandling och tips som kan lätta besvären och förkorta tiden.

Vad är orsaken till ryggskott?
Orsaken till att ryggen låser sig i ryggen är sannolikt disken som ligger mellan kotorna eller ledkapseln som omger leden i ryggen. Även ledband är smärtkänsliga och kan vara en orsak till den plötsliga smärtan.

Musklerna krampar i ett försvar och som ett resultat får man ofta problem att resa sig helt upp, och står istället lite framåtlutat. Vanligen skjuts höften åt sidan som kompensation så man ska få avlastning.

blond tjej med grå träningströja och löpartights har ont i ryggen framför ett somrigt berg

Ett ryggskott gör ont men är inte farligt, det går över.

Om du drabbas av ryggskott kan en naprapat eller osteopat på Rygg och ledkliniken vara till stor hjälp. Här fokuserar vi på att diagnostisera och behandla muskel- och ledsmärtor, inklusive ryggskott. Naprapater och osteopater har bred kunskap om anatomi, fysiologi och rörelseapparaten, och de använder en rad olika tekniker för att behandla dina besvär.

Sök akut till sjukvården vid dessa symtom:

  • Du känner inte när du är kissnödig, eller kissar på dig.
  • Du har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen.
  • Du har tydliga domningar, stickningar eller svagheter i båda benen.
  • Du får plötsligt ont efter en olycka, till exempel en bilolycka eller ett fall.
  • Du har smärta i bröstkorg och mage.
  • Du har feber eller känner dig ordentligt sjuk.

Varför får man ryggskott?

När belastningen blir för stor på en viss struktur uppstår en inflammation eller irritation. Detta leder till att nervsystemet kompenserar med muskelkramp. Själva orsaken till överbelastningen kan vara i princip vad som helst. Det är inte ovanligt att den akuta smärtan uppstår av situationer där belastning är minimal, som att exempelvis ta upp ett papper från golvet, gå ur bilen.

Att skotta snö, byta däck på bilen eller att stå framåtlutad vid trädgårdsarbete är exempel på aktiviteter de flesta människor gör sällan men som kan utlösa åkomman. På gymmet är det oftast övningar som marklyft och knäböj som utlöser ryggskott. Sammanfattningsvis är det ofta kombinerade rörelser som vridning och framåtlutning som triggar ett ryggskott.

Hur lång tid tar det för ett ryggskott att läka?

Vanligen varar detta från några dagar till några veckor, beroende på flera faktorer. Vad det är som är överbelastat, hur stor påverkan det har blivit på strukturerna och hur du agerar i dagarna efter ryggskottet kommer att påverka läkningsgraden. Efter det akuta skedet kan vissa ha besvär med lite mindre ont i ryggen i några veckor eller månader efter sitt ryggskott. Men med rätt behandling och agerande så ska det gå över betydligt snabbare!

Vad kan en naprapat göra vid ryggskott?

  • Undersökning och diagnos: Naprapaten kommer att börja med att undersöka dig för att fastställa orsaken till ditt ryggskott. De kommer att ställa frågor om din smärta, din sjukdomshistoria och din livsstil. De kan också utföra rörelsetester och palpation för att bedöma din rörlighet och muskelspänningar.
  • Behandling: Beroende på diagnosen kan naprapaten använda en rad olika behandlingstekniker för att lindra din smärta och förbättra din rörlighet. Dessa kan inkludera:
    • Manipulation: Naprapaten kan använda manipulation för att frigöra spänningar i leder och muskler. Manipulation innebär att man utför snabba, kontrollerade rörelser i lederna.
    • Mjukdelsbehandling: Naprapaten kan använda olika tekniker för att behandla dina muskler, till exempel massage, stretching och triggerpunktsbehandling.
    • Träning och rehabilitering: Naprapaten kan ge dig råd om övningar och rehabiliteringsstrategier som du kan göra hemma för att stärka dina muskler och förbättra din rörlighet.
    • Ergonomiska råd: Naprapaten kan ge dig råd om hur du kan förbättra din ergonomi i vardagen, till exempel hur du sitter, står och lyfter.

Fördelar med naprapati vid ryggskott:

  • Effektiv smärtlindring: Naprapati kan vara en effektiv behandling för att lindra smärta vid ryggskott. Studier har visat att naprapati kan vara lika effektivt som smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik för att lindra smärta och förbättra funktionen.
  • Förbättrad rörlighet: Naprapati kan hjälpa till att förbättra din rörlighet i ryggen och göra det lättare för dig att röra dig och utföra vardagliga aktiviteter.
  • Förebyggande effekter: Naprapati kan också hjälpa till att förebygga framtida ryggskott genom att stärka dina muskler och förbättra din rörlighet.

När ska du besöka en naprapat? Om du drabbas av ryggskott bör du besöka en naprapat så snart som möjligt. Naprapaten kan hjälpa dig att lindra din smärta, förbättra din rörlighet och förebygga framtida besvär.

9 saker du kan göra själv för att lindra ryggskott:

  • Upphör med den aktivitet som utlöste smärtan.
  • Andas. Stress kan vara med på att skapa spänningar som kan leda till ryggskott. Andas du lugnt och så djupt som du klara. 
  • Undvik att sitta
  • Försök stretcha höftledsböjare/iliopsoas så snabbt som möjligt, även framsida lår. 
  • Lägg kyla på på smärtande området. Undvik värme. Ha dock alltid tyg mellan huden och ispåsen, annars finns risk för köldskador. Håll påsen på i 30 minuter, och upprepa flera gånger om dagen. Isen verkar smärtlindrande och gör att vävnaderna inte svullnar upp mer än nödvändigt.
  • Testa att ligga i 90 grader med benen mot en stol(nedan).
  • Rörelse är bra för ryggen. Testa att gå och se om du klarar av det, och om det blir bättre av detta. Gå hellre många korta promenader ca 10min trots att det känns som att du kan gå längre. 
  • Ta hjälp av receptfria smärtlindrande tabletter, sök till läkare om du behöver mer smärtlindring
  • Gör enkla vaggningsövningar och höftrörelser.

Tips för att undvika ryggskott:

  • Ha god ergonomi: Se till att du sitter, står och lyfter på ett korrekt sätt.
  • Träna regelbundet: Regelbunden motion kan hjälpa till att stärka dina muskler och förbättra din rörlighet.
  • Håll en hälsosam vikt: Övervikt kan belasta din rygg och öka risken för ryggskott.
  • Lyssna på din kropp: Om du känner smärta i ryggen, ta en paus och vila.
  • Värm upp innan du tränar: Att värma upp ordentligt kan hjälpa till att förhindra skador.
  • Sträck på dig regelbundet: Att stretcha och göra rörlighetsövningar regelbundet kan hjälpa till att förbättra din rörlighet och flexibilitet.

Sammanfattning:

Ryggskott är en vanlig och smärtsam åkomma. Naprapati kan vara en effektiv behandling för att lindra smärta, förbättra rörlighet och förebygga framtida besvär.

Mer info:
https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/skelett-leder-och-muskler/rygg-och-nacke/ont-i-ryggen/ 

5 års utbildning vid Naprapathögskolan i Stockholm. Fördjupad inom manipulationsteknik, rörelseanalys och behandlingsstrategier. Lars-Ivar är grundaren till Rygg- och ledkliniken.

Han har bakgrund som längdskidåkare men kan även kalla sig cyklist och löpare. Att förbättra sig på VasaloppetVätternrundan och Lidingöloppet är ständigt återkommande mål. Lars-Ivar är medlem i Svenska Naprapatförbundet.

Boka tid online


Hos Rygg och Ledkliniken kan du enkelt se tillgängliga tider och boka behandling online

Boka tid